17/10/12

Ρόμνεϊ κατηγορεί Ομπάμα: "Θα μας κάνει Ελλάδα!"

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ




Η Ελλάδα ήταν παρούσα -δυστυχώς- στο 2ο debate των δύο μονομάχων των αμερικανικών εκλογών, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ακριβής μετάφραση της φράσης του Ρόμνεϊ, την ώρα που εξαπέλυε μια ακόμα επίθεση κατά του Ομπάμα για τα δημοσιονομικά θέματα, ήταν: "Αυτό μας βάζει σε έναν δρόμο για την Ελλάδα."

Φυσικά, όλοι κατάλαβαν, πως εννοούσε, ότι κατά την άποψή του, ο Μπάρακ Ομπάμα, βάλθηκε να καταντήσει την Αμερική ...Ελλάδα. "Η πολιτική του μας οδηγεί σε κατάσταση όμοια με της Ελλάδας", είναι η πιο αποδεκτή μετάφραση - παράφραση των λεγομένων του Ρόμνεϊ.

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Ομπάμα,
ότι διπλασίασε το έλλειμμα αντί να το μειώσει στο μισό όπως είχε υποσχεθεί και ότι ανέβασε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια με προοπτική να το πάει στα 20 τρις αν συνεχίσει να είναι πρόεδρος, από τα 10 τρισεκατομμύρια που ήταν πριν ξεκινήσει η πρώτη θητεία Ομπάμα.

Αυτή ήταν μια από τις στιγμές του Ρόμνεϊ σ` αυτό το debate, στο σύνολο του οποίου -κατά γενική ομολογία- υπερίσχυσε ο Ομπάμα.

Όμως η σύνδεση της ...σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας με τις αμερικανικές εκλογές, δεν εξαντλείται σ` αυτήν την καθόλου τιμητική αναφορά της χώρας μας στο αμερικανικό debate.

Διάχυτη είναι τελευταία η αίσθηση -παρά την προσπάθεια των πρωταγωνιστών του διεθνούς πολιτικού προσκηνίου να πείσουν για το αντίθετο- ότι οι αξιολογήσεις, οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις για την Ελλάδα και την πορεία αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, "σέρνονται" πέρα από το χρονικό ορόσημο της 6ης Νοεμβρίου, που θα έχουμε τις αμερικανικές εκλογές.

Κι αυτό, διότι μια πιθανή νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές και μια πιθανή μετάδοση του "ιού" στην αμερικανική οικονομία, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και πιθανότατα σε βάρος του σημερινού πλανητάρχη (που όλοι μας λένε ότι ...μας συμφέρει να παραμείνει πρόεδρος).

Έτσι, όλοι μοιάζουν να προτιμούν την αναμονή, από το να ρισκάρουν να μάθουν την αντίδραση των αγορών, σε ότι δρομολογηθεί για την Ελλάδα και σε ότι γραφεί στην έκθεση των Τροϊκανών.

Σημαίνει αυτό, πως η έκθεση θα είναι αρνητική; Όχι απαραίτητα. Σημαίνει όμως, πως είτε πάρουμε την "επιμήκυνση", είτε όχι, υπάρχει μια σειρά αστάθμητων παραγόντων (κερδοσκοπικές καντρίλιες, αντιδράσεις κόσμου στα μέτρα, ερωτηματικά για τη σταθερότητα της κυβέρνησης), που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταραχή.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, ζούμε πίσω από μια κουρτίνα. Κι όταν αυτή η κουρτίνα τραβηχτεί, μετά τις αμερικανικές εκλογές, θα μάθουμε, αν οι ξαφνικές αγάπες της Μέρκελ είναι ειλικρινείς, αν ο Σόϊμπλε πραγματικά ρίχνει νερό στο κρασί του και αν οι εταίροι μας έχουν αληθώς πειστεί για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ή αν όλα αυτά είναι μια σειρά θεατρινισμών, για την ενίσχυση του ομαλού κλίματος που χρειάζεται ο Μπαράκ Ομπάμα ως την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή