20/10/12

Γιάννης Μπουτάρης ...ο "επαναθεωρητής"!


Του Βαγγέλη Μωϋσή

Αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο η «προοδευτική» προσπάθεια σταδιακής εκθεμελίωσης και …ανακατασκευής του οικοδομήματος της εθνικής μας ταυτότητας, με την δήθεν …επιστημονική «κατεδάφιση» ολόκληρων πυλώνων της Ελληνική Ιστορίας, της Ελληνικής Πολιτιστικής Ταυτότητας, και όποιου άλλου πεδίου της εθνικής μας κληρονομιάς. 

Έτσι, καμία έκπληξη δεν μου προξένησε, όταν διαπίστωσα πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση τετραήμερου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912 - 2012», έγραψε πως στο εν λόγω συνέδριο, «επαναθεωρούμε την ιστορία μας». 

Λέξη προσεκτικά διαλεγμένη. Αποτελούμενη από δύο άλλες:
  • το ρήμα «θεωρώ» που σημαίνει «αποδέχομαι ως υπαρκτό/ή» ή «εξετάζω για να επικυρώσω» 
  • το λόγιας προέλευσης πρόθημα «επαν(α)-» που προστίθεται σε ρήματα και σε παράγωγά τους, δηλώνοντας ότι ύστερα από μια διακοπή αρχίζει ξανά η λειτουργία της πρωτότυπης λέξης. 
Άρα, σύμφωνα με τον κύριο Μπουτάρη, για ένα διάστημα δεν «θεωρούσαμε» την ιστορία μας. Δεν την αποδεχόμασταν. Ή ίσως δεν τη επικυρώναμε. Και τώρα την επανεξετάζουμε για να την αποδεχτούμε εκ νέου... Προφανώς κάπως διαφορετική, σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. 

Μεγάλος μέρος του προγράμματος του συνεδρίου καλύπτεται από εισηγητές που θα αναφερθούν στην «οθωμανική», βουλγαρική, γενικώς βαλκανική και κυρίως εβραϊκή οπτική γωνία της ιστορίας της πόλης. Και ενώ καθόλου κακός δεν είναι ο πολιτιστικός διάλογος (η ιστορία της πόλης άλλωστε είναι συνυφασμένη με την συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών), δεν είναι δυνατόν να μην προκαλεί σκέψεις για το σκοπό της «επαναθεώρησης», η θεματολογία συνδυαζόμενη με τον φορέα υλοποίησης του συνεδρίου. 

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, λοιπόν, είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου κ. Δημήτρης Καιρίδης, επικεφαλής της «αστικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας» με την επωνυμία «Δίκτυο Ναυαρίνο», που εισέπραξε από τον κ. Μπουτάρη 23.000 ευρώ για τη διοργάνωση του προαναφερθέντος συνεδρίου και ενός τριήμερου συμποσίου, με θέμα «νέες παγκόσμιες προκλήσεις: η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το νέο Ισλάμ» (μην βιάζεστε να σκεφτείτε πονηρά, ίσως είχε μεγάλες δαπάνες φιλοξενίας των συμμετεχόντων). 

Είναι ο ίδιος, που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, πως «ο Αλέξανδρος ο Μακεδών δεν είναι σημαντικότερος από έναν σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας», πως «το πρόβλημα με το όνομα και η ιστορία δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές σχέσεις, τις ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας» και πως ο Γιάννης Μπουτάρης που «έχει μια εναλλακτική προσέγγιση», θα είναι αυτός που «θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι διαμαρτυρίες και να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις, όταν επιτευχθεί η λύση για το όνομα.» 

Επιμένετε πως η ιστορία δεν ξεγράφεται και δεν ξαναγράφεται; Υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι να απαντήσουν πως «διορθώνεται»… 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή