4/6/13

Οκτώ "λεφτά υπάρχουν" του Τσιπραντρέου, για τη φτώχεια!

Του Βαγγέλη Μωυσή  | follow: @vagelismoisis


Ολοκληρώνοντας την εξέλιξή του σε κακέκτυπο του Γιώργου Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε ακόμα και το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του πρώην πρωθυπουργού! Με το δήθεν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που παρουσίασε, έθεσε σε εφαρμογή το πιο ακραίο σχέδιο πολιτικής εξαπάτησης του λαού στη νεοελληνική ιστορία.


Ακόμα κι αν στην περίπτωση του «Τσοβόλα δώστα όλα» του Ανδρέα, ή στην περίπτωση του «λεφτά υπάρχουν» του Γιωργάκη, υπήρχε ένα προπέτασμα δήθεν άγνοιας για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, στην περίπτωση του Αλέξη, δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, για μια ανάλογη δημαγωγική παρεκτροπή.


Ας δούμε τις οκτώ υποσχέσεις του κ. Τσίπρα βήμα προς βήμα και τους λόγους για τους οποίους αποτελούν μια -χειρότερη- εκδοχή της πολιτικής απάτης με τίτλο: «λεφτά υπάρχουν».

1.  Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε διαγραφή ιδιωτικού χρέους (των νοικοκυριών) προς τις τράπεζες, με διάφορες διαβαθμίσεις και κριτήρια, αποκρύπτοντας ότι αυτό μπορεί να επιβληθεί μόνο σε τράπεζες των οποίων τη διοίκηση ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο (άρα όχι σε όλες) σκοντάφτοντας σε δύο σοβαρά εμπόδια. Το κύμα μεταφοράς δανείων που θα προκαλέσει από τις ιδιωτικές τράπεζες προς τις «κρατικές», πυροδοτώντας και την αντίδραση των ιδιωτικών τραπεζών με προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα, για παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών περί υγιούς ανταγωνισμού. Η εναλλακτική συνταγή είναι η κρατικοποίηση όλων των τραπεζών. Αποκρύπτει επίσης, ότι ανάλογη συνταγή έχει προηγούμενο μόνο στην Ισλανδία, που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, δεν δεσμεύεται από τις συνθήκες και τις συμφωνίες που διέπουν τη λειτουργία της. Και τέλος αποκρύπτει ότι το δημοσίο χρέος της Ισλανδίας που εκτινάχθηκε κατά 900% λόγω της κρατικοποίησης των τραπεζών (με την ανεργία να αυξάνεται κατά 385% μέσα σε ένα χρόνο), έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ελληνικό δημόσιο χρέος, που οφείλεται σε διαρθρωτικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, η Ισλανδία χρεοκόπησε επισήμως, μόνη της, χωρίς συνέπειες για καμιά Ευρωζώνη (πλην κάποιων διεθνών πιστωτών). Κι αν οικονομία της σημειώνει πλέον ανάπτυξη, ελάχιστοι μιλούν για το πραγματικό βάρος που σηκώνει η εργατική τάξη της χώρας αυτής.


2. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση φόρων για οικογένειες χωρίς εισόδημα (δηλαδή, αν κάποιος έχει τεράστια ακίνητη περιουσία αλλά δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση της περιουσίας ή εργασία, δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο), αύξηση του αφορολογήτου ορίου και ελάττωση του ΦΠΑ.  Και ενώ όλα αυτά ακούγονται ωραία, δεν εξηγεί καθόλου πως θα αντισταθμίσει αυτή την απώλεια εσόδων, για να αποκαταστήσει την εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία και την εξυπηρέτηση των λειτουργικών δαπανών της χώρας και του δημοσίου χρέους. Εκτός αν εξακολουθεί να πιστεύει, ότι απλώς θα καταργήσει το δημόσιο χρέος και οι διεθνείς πιστωτές μας, απλώς θα πουν «μάλιστα κύριε Τσίπρα» και θα μας ζητήσουν και συγγνώμη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η πρόταση Τσίπρα για κατάργηση φόρων, στερούμενη στοιχειώδους κοστολόγησης και πρόβλεψης εξασφάλισης ισοδύναμων πόρων, χαϊδεύει αυτιά χωρίς να έχει επαφή με την πραγματικότητα.


3. Ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε «Σπίτι για Όλους», με αντιγραφή του αντίστοιχου προγράμματος του Λούλα στη Βραζιλία, και επίσης με παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων που μένουν κλειστά,, με αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και της Εκκλησίας. Πολύ όμορφα ακούγονται όλα αυτά, ωστόσο, δεν λέει:

·   Πως ήδη η Ελλάδα έχει ίσως το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (85%) στην Ευρώπη.

·   Πως το 15ετές πρόγραμμα Λούλα στη Βραζιλία ξεκίνησε με προϋπολογισμό 90 δις δολάρια. Από πού θα βρει έστω και 9 δις ευρώ στην Ελλάδα που θα έχει ήδη χρεοκοπήσει και απομονωθεί μετά τις κρατικοποιήσεις τραπεζών που ονειρεύεται;

·   Πως θα στηρίξει το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα την παροχή δανείων στους φτωχούς για την αγορά εργατικών κατοικιών (άλλο ένα «μυστικό» της συνταγής Λούλα); Και πως θα αποπληρώσουν οι φτωχοί τα νέα δάνεια που θα τους καλέσει να πάρουν; Ή μήπως θα τα φορτώσει κι αυτά στο δημόσιο χρέος με την «εγγύηση» του Ελληνικού Δημοσίου;


4. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε «Τροφή για Όλους» με υλοποίηση δημοσίου προγράμματος, σε συνεργασία με τους δήμους, με το κίνημα χωρίς μεσάζοντες και τους παραγωγούς και με στήριξη κοινωνικών παντοπωλείων. Φυσικά, βάζοντας την «ταμπέλα» ενός… νέου ονόματος σε κάτι που ήδη υπάρχει  και λειτουργεί (από δήμους και εκκλησίες), δεν ανακαλύπτεις την Αμερική. Όμως, ακόμα κι αν επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο σίτισης: Πως θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό; Από ποιους κρυφούς πόρους που κανείς άλλος δεν βλέπει;


5. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε δωρεάν παροχές και περίθαλψη στα νοσοκομεία, κατάργηση της συμμετοχής ασφαλισμένων, κάλυψη όλων ανεξαιρέτων των αιτήσεων σε παιδικούς σταθμούς, με κουπόνια (κι άλλα λεφτά) για ιδιωτικούς. Κρύβει όμως το γεγονός, ότι στα ελληνικά νοσοκομεία κανένα επείγον περιστατικό (είτε ασφαλισμένου είτε ανασφάλιστου) δεν αφήνεται στην μοίρα του. Ενώ, την ώρα που –κατά γενική ομολογία- τα χρέη πιέζουν αφόρητα τα νοσοκομεία, δεν εξηγεί από πού θα εξασφαλιστούν οι πόροι για τη θέσπιση και στήριξη ενός περαιτέρω κύκλου παροχών στην κατεύθυνση που αναφέρει.


6. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε σειρά προγραμμάτων στα σχολεία, για τη στήριξη των παιδιών και της οικογένειας. Ξεπερνώντας για μια ακόμα φορά, πως ανάλογα προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από άλλους που τα σκέφτηκαν… πριν το ΣΥΡΙΖΑ, μένει να εξηγηθεί από πού θα βρεθούν τα χρήματα για επέκτασή τους.


7. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε εγγυημένη (δωρεάν) παροχή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, σε οικογένειες με μηδενικό ή ελάχιστο (πόσο είναι αυτό;) εισόδημα, μειώσεις τιμολογίων, κ.α. Πως θα αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο το κόστος όλων αυτών των παροχών (αφού υποθέτουμε πως αναφέρεται σε κάτι περισσότερο από τα ήδη γνωστά κοινωνικά τιμολόγια);


8.  Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε «μετακίνηση για όλους» με δωρεάν πετρέλαιο, δωρεάν αστικές συγκοινωνίες… Ξεπερνώντας το γεγονός, ότι  σχετικές διευκολύνσεις ήδη προωθούνται ή εφαρμόζονται από την κυβέρνηση σε περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες, αν επεκταθεί η εφαρμογή τους, πόθεν οι πόροι;


Ελπίζω να βρεθεί στο προσεχές διάστημα και ένας Χριστιανός εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ να μας εξηγήσει που ήταν κρυμμένα όλα αυτά τα ευρώ και δεν τα βρίσκαμε ως τώρα… Διότι σε αντίθεση με τον ισχυρισμό Τσίπρα, πως όλα τα παραπάνω προηγούνται (ως προϋποθέσεις) της ανάπτυξης, ακόμα και στην Βραζιλία του Λούλα που ο κ. Τσίπρας επικαλείται, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν αντλήσανε πόρους από την οικονομική ανάπτυξη που προηγήθηκε των κοινωνικών πολιτικών!


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 


Η πρόταση Τσίπρα για διαγραφή ιδιωτικού χρέους, οδηγεί την Ελλάδα με μαθητική ακρίβεια σε χρεοκοπία, έξοδο από την Ε.Ε. και σε ευρωπαϊκή απομόνωση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες προτάσεις του, αποτελούν μια νοερή, πρόχειρη και κακή αντιγραφή, είτε μέτρων που ήδη εφαρμόζονται (κοστολογημένα και προγραμματισμένα) από την κυβέρνηση Σαμαρά, είτε …σκέτων τίτλων από προγράμματα άλλων χωρών και κυρίως της Βραζιλίας, τα οποία όμως, δεν μπήκε καν στον κόπο να μελετήσει!
 

Ο κ. Τσίπρας, καταλήγει απλώς διατυμπανίζει με δικά του λόγια το διαβόητο «λεφτά υπάρχουν».


Είτε έχει χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας, είτε  συνειδητά επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αβυσσαλέου λαϊκισμού! Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο…

Και επειδή θυμίζουν "κατάργηση της φτώχειας"  οι εξαγγελίες Τσίπρα, 
θυμίζω ένα παλιότερο άρθρο μου, στην Karfitsa, γι` αυτήν ακριβώς αυτή την ευχέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή