8/10/12

Καλαμαριά: Τα σκουπίδια, η κρίση και ο "διοικητικός στραβισμός".


Σήμερα.


Χθες.



Που σταματάει η διοικητική ανοχή και η κατανόηση λόγω κρίσης; Και που ξεκινάει ο ...οικειοθελής "διοικητικός στραβισμός", είτε καλώς ή είτε κακώς εννοούμενος; Το ερώτημα προέκυψε κατά την παρακολούθηση του θέματος της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Κηφισιά, χθες.
Να πούμε κατ` αρχήν, ότι τρέχουν ...και φτάνουν (μετά βίας), οι Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που είχαν μεταμορφωθεί σε αστικές χωματερές τις τελευταίες μέρες. Τρέχουν,  για προλάβουν την επόμενη απεργία των εργαζομένων τους, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην Καλαμαριά, η αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκίνησε μετ` εμποδίων, λόγω προβλημάτων που προκάλεσε το ολιγόωρο κρίσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά μιλώντας με στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, διέγνωσα ...αισιοδοξία.
Το ίδιο σημείο σήμερα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μου, τα στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας μου ανέφεραν τα εξής:
  • "Μέχρι την Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή του 95% των σκουπιδιών που συσσωρεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες (σ.σ.: άνω των 650 τόνων)."
  • Το επίτευγμα αυτό, προϋποθέτει "να μην αντιμετωπίσουν τα συνεργεία μας προβλήματα και καθυστερήσεις από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΧΥΤΑ, που έκλεισε για κάποιες ώρες".
  • "Προτεραιότητα δόθηκαν σε σχολεία, δομές υγείας (ΙΚΑ, κ.λ.π.), παιδικούς σταθμούς."
  • Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα μεγάλα καταστήματα που δεν συμπιέζουν τα απορρίμματά τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός." 
Η τελευταία δήλωση, οδήγησε και στην ...οφθαλμολογική διαπίστωση, πως η κρίση προσφέρεται για ανάπτυξη "διοικητικού στραβισμού".

Εξηγούμαι:

Λίγα μέτρα πιο κάτω από γωνίες δρόμων που είχαν αλλάξει εικόνα σε σχέση με χθες (αφού μαζεύτηκαν τα σκουπίδια), μπροστά σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ το βουνό των σκουπιδιών συνέχισε σήμερα να μεγαλώνει και η δυσωδία έχει γίνει αφόρητη σε ακτίνα αρκετών δεκάδων μέτρων, χωρίς καμία υπερβολή!

"Μήπως μπερδευτήκατε λίγο στις προτεραιότητες, όσον αφορά τη σειρά αποκομιδής των σκουπδιών;" ρώτησα.

Σύμφωνα με τους καθ` όλα εξυπηρετικούς και ευγενικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς, κανένα μπέρδεμα δεν υπήρχε. Αντιθέτως, έλαβα διαβεβαιώσεις πως το προσωπικό ασφαλείας είχε περάσει με απορριμματοφόρο από το συγκεκριμένο σημείο, τουλάχιστον δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξήγησα, πως η εικόνα και η δυσωδία, μάλλον τους διαψεύδουν (φωτο) 6.

Σε απάντηση αυτής μου της παρατήρησης, ενημερώθηκα πως "φταίνει συνήθως τα ίδια τα σούπερ μάρκετ, καθώς τα περισσότερα τέτοια καταστήματα δεν προχωρούν στη συμπίεση των απορριμμάτων τους όπως είναι υποχρεωμένα να κάνουν από τον κανονισμό".

Κι εσείς τι κάνετε;

"Ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμα, αλλά μ` αυτή την κρίση που επικρατεί, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε άλλες μεθόδους..."

Υπέθεσα πως οι άλλες μέθοδοι είναι η εξής μία, η υπομονή.

Ζητήσαμε να μάθουμε, τι προσπάθειες έγιναν για να υποχρεωθούν να προβούν στο κόστος της συμπίεσης των απορριμμάτων τους τα εν λόγω καταστήματα προ κρίσης και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν για αυτά τα θέματα τότε...

("Ε, τώρα, στο "πόδι" τέτοια στοιχεία δίνονται;"  - Η αλήθεια είναι μερικές φορές δίνονται, αλλά συνήθως όχι, γι` αυτό θα επανέλθω σύντομα...)

Συνεπώς αναπάντητο (προς το παρόν) επίσης έμεινε το ερώτημα, αν για την "διοικητική στραβομάρα" που επιτρέπει την παρέκλιση από τον κανονισμό και τη μη συμπίεση των απορριμμάτων από τις εν λόγω επιχειρήσεις, η κρίση αποτελεί αιτία, ή απλώς αφορμή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή