26/10/12

To ΥΠΕΚA παρακάμπτει το ΤΕΕ, για αυθαίρετα και μεταβιβάσεις.



Νομοθέτημα με το οποίο θα παρακάμπτονται τα εμπόδια που θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στις διαδικασίες ρύθμισης των αυθαιρέτων και «κίνησης» της αγοράς ακινήτων, ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του ΥΠΕΚΑ, είναι να αρθεί, εν μέρει, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις του ΤΕΕ και την αναστολή του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το επιμελητήριο. 

Κάθε φορά που το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ βγαίνει εκτός λειτουργίας, «παγώνουν», τόσο η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και οι διαδικασίες κατάθεσης...

...των απαιτούμενων βεβαιώσεων από Μηχανικούς ώστε να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, κ.λ.π. 

Μετά από αλλεπάλληλες σχετικές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και αφού (σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή) ελήφθη υπόψη το πνεύμα του ισχύοντος Νόμου 4014/2011, αποφασίστηκε, σχεδιάστηκε και –εντός των επομένων ημερών- θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση που θα βοηθήσει, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διενέργεια δικαιοπραξιών από πολίτες και τους Συμβολαιογράφους, ακόμα και στις περιπτώσεις μη λειτουργίας (για οποιονδήποτε λόγο) του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε. και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί. 

Στόχος της ρύθμισης είναι να καταστεί εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από Μηχανικό η οποία θα προσαρτάται σε οιοδήποτε συμβόλαιο απαιτείται. Υπολογίζεται ότι, τα μη εισπραχθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο από τα πρόστιμα και τα παράβολα που σχετίζονται με τη διαδικασία ρύθμισης για τις αυθαίρετες κατασκευές, ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 Ευρώ ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή