15/12/12

Προσοχή: Η ατιμωρησία τιμωρείται αυστηρά!

Του Βαγγέλη Μωυσή
Δεκάδες αστυνομικοί «εισέβαλαν» στην τράπεζα. Είχαν κατανείμει νωρίτερα τους «στόχους» και ήξεραν πως κινούνται και ποιους αναζητούν. Λίγο αργότερα, τουλάχιστον πέντε στελέχη της τράπεζας, οδηγήθηκαν στην έξοδο σιδηροδέσμιοι, με την κατηγορία της συνέργειας σε φοροδιαφυγή… τρίτων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Άλλα 20 στελέχη, αναμένουν μια πιθανή δική τους σύλληψη, καθώς βρίσκονται στον κύκλο των υπόπτων για την ίδια υπόθεση.
Φυσικά, όλα αυτά,
όχι στην Ελλάδα…
Το σκηνικό που περιγράφω, έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετέχουν 500 αστυνομικοί και εφοριακοί!
Και ναι, εντάξει, δεν χωνεύουμε τους Γερμανούς, γιατί μας έχουν βάλει την μπότα στο λαιμό για να νοικοκυρευτούμε ως κράτος με τον δικό τους ρυθμό, τους δικούς τους όρους και με τρόπους που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Όμως, είναι κακό να παραδειγματιζόμαστε και από την αποτελεματικότητα με την οποία διευθετούν τα του οίκου τους;
Η φοροδιαφυγή, η λαμογιά, η διαφθορά, δεν μπορεί να στοχοποιείται ως «ενοχή» μόνο των μεγάλων ή μικρών επιχειρηματιών, που επί σειρά ετών κατόρθωναν να αποφεύγουν τη καταβολή φόρων και εισφορών προς το Ελληνικό Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτούς, κάποιοι τους εξυπηρετούσαν! Δεν μπορεί ο «καρχαρίας» να φοροδιαφεύγει επί μακρόν αν δεν κάνουν κάποιοι τα «στραβά μάτια» επί μακρόν.
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας ή ο καλλιτέχνης που φοροδιαφεύγει… Ο πολιτικός, οικονομικός, ή τηλεοπτικός «αστέρας» που κρύβει εκατομμύρια εντός ή εκτός Ελλάδος…
Όλοι αυτοί, οφείλουν την «επιτυχία» τους, σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο «στρατό» επίορκων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του τραπεζικού συστήματος, που είτε ενεργά, είτε μέσω… απραξίας, βοήθησαν ή επέτρεψαν την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγη, εξασφαλίζοντας με τη σειρά τους (κάποιοι εξ` αυτών), τη δική τους θεσούλα σε πραγματικές και νοητές λίστες τύπου Λαγκάρντ.
Πολύ απλά: Όταν ο διάσημος για τον πολυτελή βίο του επιχειρηματίας, ή καλλιτέχνης, καταθέτει φορολογική δήλωση… λίγων χιλιάδων ευρώ, πρέπει να θεωρούμε συνένοχο τον υπάλληλο που διεκπεραίωσε τη δήλωση χωρίς να κινητοποιήσει το ΣΔΟΕ!
Όλους αυτούς λοιπόν, που «βολεύτηκαν» από διαδοχικές εξουσίες, εξυπηρετώντας άλλους με τη σειρά τους, ο καθημερινός μισθωτός, άνεργος, χαμηλοσυνταξιούχος, που καλείται να… γδάρει τα σώψυχά του και να μάθει να εργάζεται για πληρώνει και όχι για να ζει, θέλει να τους δει να τιμωρούνται. Και το θέλει αυτό, με την ίδια ένταση που θέλει να δει και επίορκους πολιτικούς να τιμωρούνται. Είναι δε αποφασισμένος πλέον, την ατιμωρησία να την τιμωρήσει αυστηρά!
Διότι, μπορεί ο σοφός λαός να λέει, ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, μα λέει και κάτι άλλο: πως ο φόβος φυλάει τα έρημα. Και στην Ελλάδα, το βασικό συστατικό που έπαψε να υπάρχει για τους «πονηρούς» εδώ και δεκαετίες, είναι ο φόβος της τιμωρίας…
Δημοσιεύθηκε στην karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή