23/10/12

Σαμαρά το νου σου! Η κατοικία είναι το τελευταίο οχυρό!


Του Βαγγέλη Μωυσή
Το άρθρο γράφτηκε για το ThinkFree.GR

Μένει να αποδειχθεί, αν πρόκειται για πραγματική διαρροή των κυβερνητικών προθέσεων ή για ενδοκυβερνητικό “πριόνισμα” του Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί αύξησης κατά 2 δις ευρώ του στόχου της φοροεισπρακτικής επιδρομής στα ακίνητα, εφόσον αληθεύουν, μπορεί να επιφέρουν την οριστική ψυχολογική ρήξη της Ν.Δ. με την αστική της βάση.

Στην Ελλάδα, είναι γεγονός, πως το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ υψηλό αγγίζοντας το 80%! Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, αν όχι το υψηλότερο. Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου το 60% των ελληνικών οικογενειών κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι χωρίς αυτό να είναι επιβαρυμένο με δάνειο. Το 20% των Ελλήνων, ζουν σε δικό τους σπίτι, το οποίο είναι υποθηκευμένο λόγω στεγαστικού δανείου. Και μόνο το υπόλοιπο 20% υποχρεώνεται να νοικιάζει την στέγη του.

Με την ακίνητη ιδιοκτησία, να συμμετέχει ήδη κατά ένα σημαντικό μέρος στις νέες πηγές εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου (βλέπε χαράτσι, κλπ), είναι σαφές, πως το προνόμιο του Έλληνα να λέει “τουλάχιστον έχουμε δικό μας σπίτι”, αποτελεί ένα πολύτιμο ψυχολογικό «σωσίβιο» στο πέλαγος της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Είναι επίσης και το τελευταίο αποκούμπι της κατακερματισμένης αστικής τάξης, που υποβαθμίζεται καθημερινά σε τάξη …στεγασμένων νεόπτωχων.

Η αποδοχή του τμήματος εκείνου του κοινωνικού ιστού που εξακολουθεί να στηρίζει το Κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό σενάριο απέναντι στην κρίση, βρίσκεται σε άμεση σύμπνοια με τη δυνατότητά του να θεωρεί το σπίτι του, ως «οχυρό» απέναντι στα δεινά της κρίσης. Όσο εγωιστικό κι αν ηχεί κάτι τέτοιο στα αφτιά εκείνων που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, δεν παύει να είναι αληθές.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν...      διάβασε τη συνέχεια στο ThinkFree.GR



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, ακόμα και όταν διαφωνείτε με τα αναγραφόμενα. Μόνος κανόνας, η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός του συνομιλητή